Duyuru: Yenilenen arayüzümüz ile yakında güncel haberleri paylaşmaya devam edeceğiz.
Facebook | Twitter | Youtube | Destekle

Kulaklık Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

8 Ağustos 2013 Perşembe
Her gün yolculuk esnasında ya da evimizde, işyerinde yoğun biçimde kullandığımız kulaklıklar, yanlış şekilde kullandığımızda kulak sağlığımızı ciddi biçimde tehdit edebilir. Uzmanlar, kulaklık kullanan kişilerin, mutlaka belirli sürelerle ara vermesini tavsiye ediyor.


Kulaklık Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Özellikle gençlerin yanından ayırmadığı kulaklıklar, birçok kişi için yolculuk esnasında ya da işyerinde yoğunlaşmak istediğinde kurtarıcı vazifesi görüyor. Kulak içi ya da kafa üst bant gibi birkaç farklı tasarıma sahip olan bu kulaklıkarı, herkes kendi tarzına göre tercih ediyor. Fakat uzmanlar, yaz aylarının gelişiyle, kulaklık kullanıcılarını, özellikle de kulak içi modelleri tercih edenleri uyarıyor.

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Salim Yüce, kulaklıkların uzun süreli kullanımında kulakta meydana gelen terleme nedeniyle oluşacak enfeksiyonların, işitme kayıplarına yol açabileceğini belirterek, her 60 dakikada en az 5 dakika cihazın çıkarılarak kulağın havalandırılmasını öneriyor.

Yüce, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işitme ve denge organı kulağın fonksiyonlarına zarar veren pek çok dış etken bulunduğunu söyledi. Bunlardan birinin de aşırı gürültüye maruz kalmayla ortaya çıkan “akustik travma” olduğunu ifade eden Yüce, özellikle müzik çalarlar veya cep telefonlarından kulaklıkla yüksek sesle müzik dinlemenin işitme kayıplarına yol açtığına dikkati çekerek, “Müzik, kısık sesle ve iç kulağı rahatsız etmeyecek şekilde dinlenmeli. Konuşma sesimizin şiddeti yaklaşık 30, bağırma sesimiz ise 60 desibeldir. Kulaklıkla 60 desibelin üzerinde saatlerce müzik dinleyecek olursak, iç kulaktaki işitme hücrelerinde tahribat oluşur. Bu da işitme kaybına yol açar. Çok sayıda genç, bu şikayetlerle polikliniğimize başvuruyor” diye konuştu.

Dış kulağa oturarak sesi direkt kulak zarına ve iç kulağa yönlendiren kulak içi cihazların estetik görünümü dolayısıyla gençler tarafından tercih edildiğini dile getiren Yüce, bunun yerine kulağın tamamını kapatan kulaklıkların kullanılmasını tavsiye etti.

Kulaklıklar temiz tutulmalı

Kulaklıkların hijyeninin çok önemli olduğunu vurgulayan Yüce, rutin temizliğinin yapılması gerektiğini ancak birçok kişinin bunu ihmal ettiğini söyledi. Kulakta enfeksiyon oluşmaması için kullanılan cihazların temizliğine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Yüce, şunları kaydetti:

“Kulaklık temizlenmediğinde, yüzeyi mikropların üremesi için uygun ortama dönüşür. Yine kulaklık ne kadar temiz olursa olsun saatlerce kulağımızdan çıkarmadan kullanmaktan kaçınmalıyız. Kulaklıkların uzun süreli kullanımında kulakta meydana gelen terleme nedeniyle oluşacak enfeksiyonlar, geçici hatta kalıcı işitme kayıplarına yol açabilir. Kulakta çınlama ve uğultu ile dış kulak yolunda ödem oluşabilir. Enfeksiyonun yol açacağı apse nedeniyle şiddetli ağrılar yaşanabilir. Bu aşamada hastalarımıza kulaklık kullanımını yasaklıyoruz. Kulaklıkla saatlerce müzik dinleyen, telefon görüşmesi yapan gençlerin, her 60 dakikada en az 5 dakika bu cihazları çıkararak kulaklarını havalandırmaları, enfeksiyon riskini ortadan kaldıracaktır.”

Yüce, kulaklığın kişisel eşya olması ve ikinci kişiler tarafından kullanılmaması gerektiğini sözlerine ekledi.




Etiketler:
Paylaş:

" Kulaklık Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler " icin 0 yorum :

© Copyright 2013 TanerCihan Tüm Hakları Saklıdır.