Duyuru: Yenilenen arayüzümüz ile yakında güncel haberleri paylaşmaya devam edeceğiz.
Facebook | Twitter | Youtube | Destekle

Suat Sayın Kimdir? Türk Sanat Müziği bestekârı

23 Temmuz 2012 Pazartesi
1932 yılında Fatih'te doğdu. Müziğe 12 yaşında ud çalarak başlamıştır. Vefa Lisesi'nden mezun olduktan sonra 1952 yılında Ankara Radyosu'nda udî olarak görev yapmıştır. Daha sonra stajyer sanatçılara nota, usûl ve makam dersleri vermiştir. O dönemin gençleri, bugünün üstadlarından bazıları Ziya Taşkent, İsmet Nedim, Kutlu Payaslı, Yıldırım Gürses ve Mustafa Seyran ders verdiği öğrencilerden bazılarıdır. Ayrıca Sevim Çağlayan, Behiye Aksoy, Sevim Tanürek, Neşe Karaböcek ve Sevim Şengül de kendisinden özel ders almışlardır.

1958-59 yıllarında beste çalışmalarına başlayan Suat Sayın, 1960 yılında Radyo'dan ayrılarak ilk plâk kaydı olan Postacı'yı seslendirmiş, sahneye ise ilk kez 1967 yılında Ankara - Lunapark'ta çıkmıştır. İlk bestesi "Gözlerimin yaşını silemiyorum" adlı eseridir.

Bestelerinde 50'li yılların Arap müziğinden ve özellikle Mısır tarihindeki en büyük müzisyenlerden olan Muhammed Abd'ül-vahab'dan etkiler yoğun bir şekilde görülen Sayın, ana tema olarak aşkı işlemiştir. Yaylılar, Türk Sanat Müziği'nde onun sayesinde önemli hale gelmiş, 60'larda Türkiye'de dinlenen ana akım müziğin arabesk ve fantezi formlara yaklaşmasına sebep olmuştur. Çok sesli ve dış kaynaklı müziğin öncülüğünü yapmasından dolayı, müzik otoriteleri eserlerini arabesk olarak değerlendirmişler ve bu sebeple eserleri TRT kurulundan geçmemiştir. Nitekim, günümüzde TRT arşivinde, Sayın'ın sadece üç eserinin yer aldığı görülür. Halbuki dikkatle incelendiğinde, eserlerinin piyasa olarak nitelendirilmesinin büyük bir haksızlık olduğu ve eserlerin, makam ve usûl bakımından çok ince motiflerle işlendiğini görmek mümkündür. Şarkılarının çoğunu, musıkimizin kıymetli icracılarının plâk ya da albüm yapmakta tercih ettikleri görülür. Bazen bir tavernada dans müziği olarak, bazen de Türk Sanat Müziği repertuvarlarında bulmak mümkündür. Zengin bir arşive sahip Sayın'ın Türk müziğindeki yerini inkâr etmek mümkün değildir.

Dört evlilik yapan müzisyen, hayatının son dönemlerini Almanya'da, dördüncü eşiyle beraber münzevi bir biçimde geçirmiştir. Karaciğer rahatsızlığı yüzünden tedavi gördüğü İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hepatoloji Servisi'nde 7 Aralık 2006 tarihinde hayatını kaybeden müzisyen için Şişli Camii'nde ikindi vakti cenaze töreni düzenlendi ve Sayın Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi. Törene, Sayın'ın ailesi ve yakınlarının yanı sıra Orhan Gencebay, Adnan Şenses ve Muazzez Ersoy gibi çok sayıda sanatçı da katıldı.
Paylaş:

" Suat Sayın Kimdir? Türk Sanat Müziği bestekârı " icin 0 yorum :

© Copyright 2013 TanerCihan Tüm Hakları Saklıdır.